Anadolu ile Balkanlar arasındaki konumu ve bereketli topraklarıyla Tekirdağ, tarih boyunca çok sayıda kültür ve kavim egemenliğine tanıklık etmiştir. Yapılan araştırmalarda tarih öncesi ve sonrası dönemlere ait bir çok kalıntı bulunan Tekirdağ’da yerleşim izleri M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanmaktadır.
Kazı araştırmaları sonucu Tekirdağ’ın sahil şeridinde İlk Tunç Çağı’na, Şarköy ilçesindeki Güngörmez ve Güneşkaya Mağaraları ile Marmara Ereğlisi’ndeki Toptepehöyük’te Kalkolitik Çağ’a ait buluntulara rastlanmıştır.
M.Ö. 7. yy’da Trakya’da Grek kolonilerinin kurulmasıyla bölge ticarete açılmış ve Marmara kıyılarında kentler kurulmuştur. Trakya M.Ö. 514 yıllarında Pers egemenliğine girmiş, M.Ö. 478’de Atina’nın Attik/Delos Deniz Birliği’nin Persleri Trakya’dan uzaklaştırmasına kadar bu hakimiyet devam etmiştir.
M.Ö. 342’de Makedonya Kralı II. Philip, Trakya’yı ele geçirerek Odrys Krallığı’nı kendine bağlamıştır. II. Philip’in oğlu Büyük İskender’in ölümünden sonra ise Trakya, Lysimachos’un egemenliğine girmiştir. M.S. 46 yılında İmparator Cladius’un Trakya’da bir Roma Eyaleti kurmasıyla, bölge uzun yıllar önce Roma sonra Bizans egemenliği altında kalmıştır.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinin bir bölümüne; “Süslü cihan bağı, yani İrem cenneti gibi Tekirdağ şehrinin özellikleri” yazarak giriş yapıp sayfalarca övmüş Tekirdağ’ı. Ünlü yazarımız Namık Kemal de memleketi olan bu şehir hakkında her fırsatta methiyeler dizmiş. Ama bizim Tekirdağ’ın güzelliğini fark etmemiz biraz geç oldu. Yüzyıllarca övgüyle bahsedilen, Balkanların en önemli liman şehri olarak gösterilen Tekirdağ’ı, Malkaralı bir dostumuzun ikram ettiği peynir helvası sayesinde tanıdık. O nasıl bir lezzet.. Peynir helvası bile bu kadar güzel olan şehrin kim bilir kendisi nasıl güzeldir diyerek Malkara’ya doğru yola koyulduk..
Biraz Avrupa, biraz Anadolu, biraz Roman havası.. Güzel şehir Tekirdağ vesselam.. Eğlence konusunda da Latin Amerikalıları aratmıyor Tekirdağlı kardeşlerimiz onu da söyleyelim. Ne yapın edin bir Trakya düğününe kendinizi mutlaka davet ettirin. Bir de peynir helvasının yanında Tekirdağ köftesi var ki, Türk mutfağında yeri özeldir.
Tekirdağ, Marmara’nın Trakya Bölgesi’ndeki illerinden biridir. Güneydoğu sınırı Marmara Denizi ile çevriliyken kuzeydoğusunda Karadeniz’e çok küçük bir sınırı vardır. Doğuda İstanbul, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli, güneyinde ise Çanakkale ile komşudur.
Tekirdağ ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;
# Tekirdağ Karayolu Ulaşımı;
İstanbul’a özel araçla sadece 2 saat mesafede olan Tekirdağ’a karayolu ulaşımı son derece rahat ve kolaydır. Ayrıca Türkiye’nin her noktasından İstanbul aktarmalı olarak otobüs seferleri ile Tekirdağ’a ulaşım da mümkün.